Blog

Megújultak az energiacímkék

Kecskeméti Lámpa
2021.09.12 07:50
Megújultak az energiacímkék

2021. szeptember 1-jétől az új címkét kell feltüntetni a háztartási készülékeken, köztük a világítástechnikai berendezéseken és világító testeken, LED-eken.

Hogy miért is kellett változtatni és kinek is jó ez? Bejegyzésünkben erre próbálunk választ adni.

Az új energiacímkéket elsősorban azért vezették be, hogy a fogyasztó számára jobban értelmezhető legyen és könnyebben megkülönböztethetőek legyenek az egyes kategóriák.

Az első legszembetűnőbb különbség, hogy eltűnnek a + jelek, vagyis nem lesz A+++-os osztály.

Az új rendszerben A-tól G-ig terjed a skála, ahol értelemszerűen az A a leginkább energiatakarékos, vagyis a legkevesebbet fogyasztó eszköz, míg a G a legkevésbé hatékony ebből a szempontból.

Fontos megjegyezni, hogy a jelenlegi szabályozás mellett – főként azért, hogy a rendszert ne kelljen változtatni a következő években – jelenleg nincs A besorolású háztartási gép, vagy LED.

Sok esetben tűnhet furcsának a visszaminősítés egyes termékeknél, hiszen egy korábban A+++-os LED világítás az új rendszerben csak G besorolást kapott.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy hirtelen csökkent a termék energiahatékonysága, csupán az új jelölésrendszer más szempontokat vesznek figyelembe.

Az A és B osztály sok esetben üresen marad tehát, illetve az F-osztály 2024-re minden kategóriában kötelezően kifut.

Az Eu eljárások szerint a lehető legjobban kell igazodnia az energiacímkéknek a tényleges használathoz és az átlagos felhasználok szokásaihoz. Ez többek között azt jelenti, hogy a termékek energiafogyasztását nem éves értékként kell megadni, hanem az adott készülék működési ciklusára vetítve.

Termékeink adatlapján a következő képre kattintva érhető el az energiacímke.

Az alábbi ábrán látható a korábbi és a jelenlegi szabályozás szerinti energiacímke változása.

Szembetűnő a már említett betűjel módosítás illetve, hogy a tényleges fogyasztás is leolvasható róla.

A címkén található QR kód segítségével a teljes termék adatlap beolvasható okoseszközökkel.

 

Amennyiben rövid ismertetőnk után is maradt kérdése az új szabályozással kapcsolatban, tegye fel nekünk elérhetőségeinken, vagy olvassa el a vonatkozó rendeletet ide kattintva.