Foglalatok

Mi az a foglalat?

A foglalat a lámpa része, ahová belehelyezzük az izzót, égőt vagy egyéb fényforrást. A foglalat biztosítja a megfelelő kapcsolatot az áram és az izzó között, ezért is nagyon fontos vele vigyázni, mert a villanyszerelési munkálatok során bekövetkező háztartási balesetek a foglalat nem megfelelő kezeléséből adódnak. Mivel elég sok féle és típusú égő és izzó létezik, a foglalatok típusa és kialakítása is ehhez mérten igazodik. Mindegy, hogy a foglalathoz választunk izzót, vagy éppen fordítva, az égőhöz választjuk a foglalatot, de mindenképpen egyforma jelzésű és méretűre lesz szükségünk mindkét egységből.

A foglalatok típusai

A becsavarozható, vagyis menetes foglalat: az egyik leggyakrabban használatos foglalatok egyike a háztartásokban és ipari felhasználásban egyaránt. Különböző méretben és kialakításban kaphatók, mely persze az adott fényforrás vagyis izzó méretétől, illetve a világítás fajtájától függ. Minden foglalaton feltüntetik a bele illő izzó foglalatának átmérőjét milliméterben megadva.

A bajonettes foglalat hengeres kivitelezésű és két kiálló csap található rajta. Ez a két csap rögzíti a foglalatot, amely rugós kialakítású. Az izzó behelyezése után a foglalat alsó részében található rugó segítségével rögzíthető az izzó a foglalatban. A rugók nagyon flexibilisen, mégis biztosan tartják az égőt a foglalatban, ezért jobban ellenáll a különféle apróbb mozgásoknak.

A tüskés fénycső foglalat a leggyakrabban használt foglalat a fénycsöves világítótestek esetében. A fénycső végén kettő vagy négy tüske található, és ettől függ, hogy beépített indítóval vagy külső transzformátor segítségével működnek. Ennél a foglalat típusnál a foglalat mérete és alakja egységes minden esetben.

 

Általánosan elmondható, hogy a foglalatok típusai, méretei és kialakítása az adott izzó formai adottságához igazítottak, legyen szó hagyományos égőről vagy újgenerációs LED izzóról. Szerencsére ma már nem szükséges teljes foglalat cserét végezni abban az esetben, ha a régi izzót új LED-re cseréljük, hiszen teljes mértékben megegyeznek.