Tartozékok

Világítás okosan

A mindennapi életünk nagy részében már megjelent az “okosítás”, vagyis a hétköznapi egyszerű használati tárgyak intelligens technológiával való felruházása. Egyáltalán nem meglepő hát, hogy a világítástechnikát is elérte az újítás. A világítás okossá tétele számos dologban megfigyelhető, viszont az egyik legszembetűnőbb módja az okos izzók használata, a másik pedig a világítás távolról történő irányítása. A vezeték nélküli távirányításnak két módja létezik: a telefonról, applikációval kezelt, a másik pedig a fizikai távirányítóval működtetett irányítás. Ezek a tartozékok megkönnyítik az okos világítás használatát és kényelmet csempésznek a hétköznapokba. A távirányító segítségével állítható a fényforrások fényereje és színe is, illetve a négyféle üzemmódnak köszönhetően munka és pihenés közben is optimális fényben tevékenykedhetünk.

Mit jelent, ha okos a világítás?

Az okosvilágítás az, amikor a lámpák távolról vezérelhetők vezeték nélküli kapcsolat és okostelefon-alkalmazás segítségével. Beállíthat időzítőket a lámpákhoz, és ütemezéseket vagy rutinokat hozhat létre, amelyekkel be- és kikapcsolhatja őket egy meghatározott időpontban vagy konkrét műveletek alapján. A lámpákat szinkronizálhatja a napkeltével és napnyugtával, tompíthatja vagy megváltoztathatja a színüket, egyszerre több áramkörön is vezérelheti a lámpák csoportjait, és a lámpák automatikusan be- és kikapcsolhatók. A lámpákat hangutasításokkal vagy programozható vezeték nélküli gombokkal és távirányítókkal is vezérelheti.

 

Okos izzók

Az okos világítás egyik legnépszerűbb termék típusa az okos LED izzó, elsősorban azért, mert könnyen telepíthetők és beállíthatók. Míg korábban nagyon drágák voltak, mostanra jelentősen lecsökkent az áruk, és bár még így is magasabb áron lehet hozzájuk jutni, mint egy led fényforráshoz, sokan szeretik őket. Nem mindegyik, azonban a legtöbb okos izzó színe szabályozható. Háromféle beállítási lehetőséget különböztetünk meg: fehér, teljes színspektrumú és dimmelhető fehér világítás (ahol a színhőmérséklet hidegről melegre állítható).